Αρχική Αθλητικα Πέθανε ο βετεράνος υπεραθλητής των στηπλ Γ.Παπαβασιλείου.

Πέθανε ο βετεράνος υπεραθλητής των στηπλ Γ.Παπαβασιλείου.

1398

 

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου άφησε ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο στους αγώνες φυσικών εμποδίων(στηπλ),αλλά γενικά στον ελληνικό αθλητισμό.

Η μεγάλη δόξα του τμήματος στίβου της ΑΕΚ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι» στην Κάτω Κηφισιά. Ο θρύλος των στηπλ και επί χρόνια προπονητής και «ψυχή» του τμήματος στίβου υπέστη επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

 

Αυτός ήταν ο Γιώργος Παπαβασιλείου

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου γεννήθηκε το 1930 στην Αρεθούσα και ως αθλητής της ΑΕΚ συμμετείχε στα 3.000μ. Στηπλ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης το 1956 (σημείωσε 8.55,6) και της Ρώμης το 1960 (σημείωσε 8.51,2). Το 1951 άρχισε να γυμνάζεται με τον Ο. Σίμιτσεκ με ειδίκευση στα Στηπλ, όπου τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα. Το 1953 έγινε μέλος της Εθνικής και ρέκορντμαν στα 3.000μ. Τα έτη 1955 – 1962 αναδείχθηκε 7 φορές βαλκανιονίκης στα Στηπλ με καλύτερη επίδοση 8΄45΄΄8. Το 1955 αναδείχθηκε από τον ΠΣΑΤ καλύτερος Έλληνας αθλητής, κυρίως για την πρώτη νίκη του στους Μεσογειακούς της Βαρκελώνης.

Σε διεθνείς αγώνες στίβου έτρεξε και συναγωνίστηκε ευθέως την περίφημη “ατμομηχανή” Εμιλ Ζάτοπεκ,τον γάλλο πρωταθλητή Αλέν Μιμούν και τίμησε τα ελληνικά χρώματα στο έπακρο.

Ο Παπαβασιλείου απολάμβανε εκτίμησης για τον σπάνιο χαρακτήρα του και εκτός των στηπλ διακρίθηκε σε πολλές κούρσες και των 5 και 10 χιλ. Στα φυσικά εμπόδια(στηπλ)  τα αλτικά του προσόντα, το βάρος του (60 κιλά) και το ύψος του (1.76) του απέδειξαν ότι και αυτή η σωματοδομή επέτρεπε μια υψηλή απόδοση. Το 1954 υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έκανε 2 προπονήσεις την ημέρα. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με το τμήμα Στίβου της ΑΕΚ, ενώ ως βετεράνος έχει κατακτήσει 8 χρυσά μετάλλια.

Η κηδεία του έγινε πριν τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό και τον ξεπροβόδισαν ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας και εκ των κορυφαίων της Ευρώπης στις μεγάλες αποστάσεις Γιώργος Μάλλιαρης,πρωταθλητές και διοικητικοί της ΑΕΚ,παράγοντες του στίβου,ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ.α.