Αρχική Ελλαδα Ο δάσκαλος στα Γιαννιτσά,τα μηνύματα των Αρχόντων για την 25η Μαρτίου,το ΕΣΥ,η...

Ο δάσκαλος στα Γιαννιτσά,τα μηνύματα των Αρχόντων για την 25η Μαρτίου,το ΕΣΥ,η Συμφωνία των Πρεσπών και τα…μπουρμπούτσαλα!

1856
Ενας δάσκαλος από τα Γιαννιτσά έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα της ημέρας.Πήγε στο προαύλιο του σχολείου του,έβαλε στο μεγάφωνο τον εθνικό ύμνο και έκανε μόνος του έπαρση της σημαίας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν τα δικά τους,περίπου ανάλογα με τον πολιτικό τους λόγο.Σωστά όσα είπαν.
Κρατάμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πίστη του στην αποστολή του Κράτους να προστατεύει τον πολίτη.
Κάτι που δεν πιστεύει ολόκληρη στρατιά από τους στενούς του συμβούλους,υπουργούς,δημοσιογράφους που τον στηρίζουν!!!
Κρατάμε από τον Αλέξη Τσίπρα την επισήμανση για το πόσο καλά αποδίδει ασφάλεια η συμφωνία των Πρεσπών,αφού στα βόρεια σύνορα η Ελλάδα αυτή την περίοδο απολαμβάνει  απίστευτης ηρεμίας.
Κρατάμε και την πίστη του στις αρχές της( πρωην δυτικής,νυν Ενωμένης) Ευρώπης,κάτι που δεν πιστεύει στρατιά συμβούλων του και (πρώην) υπουργών του και δημοσιογράφων που τον στηρίζουν!!!
Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών είχαν και χρώμα και πάθος και ένταση.
Χαρακτηριστικά της ημέρας,της επετείου.
Μήνυμα είχαμε και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη “που θέλει να την φωνάζουν Κατερίνα και εμείς αυτό κάνουμε” Σακελλαροπούλου,πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας.
Τι σας έμεινε από όσα είπε;
Για όσους δεν το άκουσαν αλλά και όσους το άκουσαν το δημοσιεύουμε στη συνέχεια μαζί με μήνυμα ενός απλού Δημάρχου .
Δεν προσδιορίζουμε ποιό είναι της προέδρου και ποιό του Δημάρχου για να σας βάλουμε ένα τέστ.Βρείτε μόνοι σας και κάντε τις συγκρίσεις:

 “Η φετινή επέτειος της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας μας βρίσκει στο μέσο μίας πολύ δύσκολης συγκυρίας στην ιστορία του τόπου μας, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο αγώνας μας σε κάθε μέτωπο παίρνει διαφορετική μορφή. Σε πρώτο επίπεδο, ο αγώνας μας απέναντι στην πανδημία παίρνει τη μορφή της ατομικής ευθύνης, καθώς ο καθένας από εμάς καλείται, σε ένα οξύμωρο σχήμα, να μην κάνει τίποτα προκειμένου να κερδίσουμε. Αυτό φυσικά ισχύει για τους πολίτες και όχι για το ίδιο το κράτος, το οποίο οφείλει και πρέπει να ενισχύσει την Δημόσια Υγεία και τα Νοσοκομεία μας.

Χρειάστηκε μία τέτοια ευρείας κλίμακας κρίση για να μπορούμε πλέον να δούμε ολοκάθαρα την ανάγκη στήριξης και όχι συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο, τραυματισμένο μετά και την καταστροφική περίοδο των Μνημονίων, σηκώνει δυσανάλογα βάρη σε σχέση με τις δυνατότητές του. Πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός μας, η Κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να ακούσει την φωνή των ειδικών και των επιστημόνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να ενισχύσει άμεσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με επιπρόσθετες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία, με την πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού και την προμήθεια επιπλέον ιατροφαρμακευτικού υλικού, όχι μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η πρωτοφανής αυτή κρίση, αλλά σε μόνιμη βάση.

Σε αυτούς τους αγωνιστές του ΕΣΥ, γιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων και κάθε εργαζόμενο που δοκιμάζεται για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, η πόλη του Λόρδου Βύρωνα εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την βαθιά ευγνωμοσύνη της. Ενωμένοι και με συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής μας υποχρέωσης θα βγούμε κι από αυτόν τον αγώνα νικητές.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο αγώνας που δίνουμε έχει να κάνει με την άμυνα και την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Εκεί, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλουμε να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας. Η χώρα μας, με μεγάλη παράδοση στην τήρηση του δίκαιου και του σωστού, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σφυρηλατώντας δεσμούς και ανοίγοντας διπλωματικές οδούς που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του «βρώμικου πολέμου» που δεχόμαστε. Η Ελλάδα δεν δείλιασε απέναντι σε τυράννους, δυνάστες και δικτάτορες, και δεν θα το κάνει ούτε σήμερα.

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι πάντοτε στον πυρήνα της ύπαρξής μας, που ενέπνευσε μεγάλους Αγωνιστές της Επανάστασης, όπως τον Φιλέλληνα Λόρδο Μπάιρον, που τόσο δόξασε την χώρα μας και προς τιμήν του οποίου, η πόλη μας πήρε το όνομά του.

«Εάν είμαι ποιητής, είναι ο αέρας της Ελλάδας που με έκανε», ήταν τα λόγια του Μπάιρον. Εάν είμαστε άνθρωποι, είναι η ιστορία της Ελλάδας που μας έκανε, αξίζει να συμπληρώσουμε. Μια ιστορία με στιγμές δόξας, με σκληρούς και άνισους αγώνες για υψηλά ιδανικά και ιδεώδη για τα οποία θυσιαστήκαμε, με προσφυγιά και ξεριζωμό που μας έκανε να νιώσουμε βαθιά μέσα μας τον πόνο.

Αλλά και μια ιστορία με ελπίδα, με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, με αλληλεγγύη και αγάπη, με πάθος και ορμή για το μέλλον. Σε αυτήν την Επέτειο, κρατάμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας, κρατάμε το πάθος και την ορμή του Λόρδου Μπάιρον, Αγωνιστή της Ελευθερίας και αγωνιζόμαστε για το αύριο, για την υγεία μας και για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς και παραμένουμε άνθρωποι.

Χρόνια πολλά σε όλους!»

ΜΗΝΥΜΑ Β

“Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Θα νικήσουμε. Και του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.”

ΥΓ.Περιμένουμε απο πολιτικούς και δημοσιογράφους να μπουν μπροστά στις κάμερες και να παρακινήσουν με προσωπικό παράδειγμα σε αιμοδοσία.Γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη αίματος.

Οπως κάνουν για να φανούν αθληταράδες σε κάθε αγώνα που έχει κάμερες,έστω και αν τον αγώνα τον τρέχουν(ή τον παίζουν) σαν …μπουρμπούτσαλα!

ΥΓ.Το ΜΗΝΥΜΑ Α είναι του Δημάρχου Βύρωνα,καθηγητή Γρηγ.Κατωπόδη.