Αρχική Ελλαδα Κρίσιμες ώρες για Αγιά Σοφιά και για τα προσωπικά παιχνίδια Ερντογάν-Τράμπ στα...

Κρίσιμες ώρες για Αγιά Σοφιά και για τα προσωπικά παιχνίδια Ερντογάν-Τράμπ στα πετρέλαια-αέριο της Μεσογείου

1463

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

“Πίεσε πολύ για να αναγκάσεις στη συνέχεια την άλλη πλευρά να κάνει ένα καλό ντηλ μαζί σου” είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ στον Ταγιπ Ερντογάν σε μια απο τις πολλές “εξωθεσμικές”συζητήσεις που είχε μαζί του.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου του Μπόλτον και ρεπορτάζ στο CNN η τουρκική “κατασκοπεία” είχε μάθει με ακρίβεια το πρόγραμμα των κινήσεων Τράμπ και ο Ερντογάν τον “πετύχαινε” πολύ συχνά ελεύθερο να μιλήσει.

Στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι οι Τούρκοι πλήρωναν αδρά τον Φλυν, πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Τράμπ,ο οποίος και παραπέμφθηκε στην αμερικανική δικαιοσύνη για τα παιχνίδια με την Τουρκία.

Εχει ήδη γίνει γνωστό ότι ο Τράμπ έκανε ιδιωτικές “μπίζνες” με τον Ερντογάν με σοβαρές επενδύσεις-χάρισμα στις εταιρείες του στην Τουρκία και ανταλλάγματα ήταν μεταξύ άλλων το κουκούλωμα των σκανδάλων της τουρκικής τράπεζας “χάλκ” στις ΗΠΑ,αλλά και αδράνεια των ΗΠΑ σε σκάνδαλα του γαμπρού και συγγενών του ΤΡάμπ εντός και εκτός Τουρκίας.

Ο Ερντογάν σήμερα αυτό κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο προς πολλές πλευρές.Πιέζει με την στήριξη των ΗΠΑ τη Ρωσία στη Συρία και στο Ιράν,πιέζει με την στήριξη των ΗΠΑ τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Λιβύη.Μην λησμονούμε ότι επι Χίλαρυ Κλίντον στη Λιβύη λιντσαρίσθηκε -χωρίς συνέπειες…-ο τότε αμερικανός πρεσβευτής,γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή.

Στο Αιγαίο ο Ερντογάν πιέζει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους.Με λαθρομετανάστες,τους οποίους μάζεψε με πολύ συγκροτημένο σχέδιο.Με παραβιάσεις.Με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Εάν ο Ερντογάν πετύχει όλα αυτά που σχεδιάζει θα έχει καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προφανώς γιαυτό υπάρχει απο την πλευρά της συντονισμένη αντίδραση με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν που απειλεί την συνοχή του ΝΑΤΟ,με τον Επίτροπο Εξωτερικών Μπορέλ και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βέμπερ,ο οποίος έντονα δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγκαστεί να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας,όπως είναι σήμερα ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερντογάν-Ομπάμα στην Αγιά Σοφιά…

Αύριο το Τουρκικό “δικαστήριο” θα αποφασίσει αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.Η νομολογία του ως σήμερα ήταν να παραμείνει Αγιά Σοφιά και μνημείο της Ουνέσκο.Ανετα επι Ερντογάν μπορεί να την αλλάξει.Και αν δεν την αλλάξει μπορεί να το κάνει μόνος του ο Ερντογάν, οποίος έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη ελέγχοντας το 90% των ΜΜΕ στην Τουρκία!!!

Ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει εταίρος στα ενεργειακά στην περιοχή και ας μην έχει νομικό δικαίωμα.

Ο κρίσιμος παράγων είναι οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.Η Ελλάδα δεν έχει αμφιβολίες ότι με τον Τράμπ ξανά στην εξουσία ο Ερντογάν θα κάνει πάρτυ,εκτός και αν η αμερικάνικη δικαιοσύνη αναγκάσει (γίνονατι αυτά εκεί…)τον Τράμπ να αλλάξει ρότα και να βάλει πίσω του τα προσωπικά συμφέροντα και μπροστά τα συμφέροντα των ΗΠΑ…

Οι δημοκρατικοί δεν είχαν συμπάθειες στην Ελλάδα για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή,κυρίως λόγω της επιρροής του ζεύγους Κλίντον,το οποίο σε προσωπικό επίπεδο δεν ήταν λιγότερο διεφθαρμένο σε όλους τους τομείς απο τον Τραμπ…

Ο Μπάϊντεν,αντιπρόεδρος του Ομπάμα,δηλώνει ο πιο φιλέλληνας αμερικανός ανοιχτά,αλλά ,όπως γράφουμε και παραπάνω οι τελικές αποφάσεις  μοιάζουν ,αλλά δεν επαφίενται στον εκάστοτε πρόεδρο.

Η Ελλάδα προφανώς όχι μόνη της συνεχίζει τις διακριτικές μεν,έντονες δε επαφές με την αντιτουρκική πλευρά της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,την παραμονή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου βρέθηκε στη Λιβύη και στο Τομπρούκ για συνομιλίες με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου και υπογραμμίζοντας την συμπαράταξη της Ελλάδας με την Αιγυπτο,το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε μεταξύ άλλων:

Ο Ν.Δένδιας στη Λιβύη με τον Α.Σάλεχ

 

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες»,

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, συμφώνησε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Εξίσου, συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.

Ακόμα συζήτησαν, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. «Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον «Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σάλεχ, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα».

Περαιτέρω οι κ.κ. Δένδιας και Ακίλα συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη και συνεννοήθηκαν για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Πρέπει να συγκρατήσουμε ότι η Λιβύην δεν έχει καταληφθεί ούτε ουσιαστικά,ούτε τυπικά απο τη Λιβύη και η Ελλάδα με την ευρύτερη συμμαχία της με Ευρώπη,Αιγυπτο,Ισραήλ και καθώς δεν είναι απέναντι ούτε η Ρωσία,ούτε οι ΗΠΑ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ναπροωθήσει τα δικά της δίκαια και συμφέροντα…