Αρχική Ελλαδα “Ιανός”:Που είναι τα προληπτικά μέτρα για αυτή εδώ την καταστροφή ως υποκριτές...

“Ιανός”:Που είναι τα προληπτικά μέτρα για αυτή εδώ την καταστροφή ως υποκριτές και Φαρισαίοι;;

1330

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Ένα ακόμα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο έπληξε τη χώρα.Σαν και τα πολλά του παρελθόντος και τα πολλά του μέλλοντος.
Ως να συμβαίνουν πρώτη φορά αυτά οι πολιτικοί αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη προληπτικών μέτρων και στη συνέχεια για έλλειψη μέτρων αποκατάστασης.
Κάπου-κάπου,ανάλογα με την καταστροφή, θα διαβάσει κανείς και δηλώσεις ότι δεν έπρεπε να έχουν “φυτρώσει” σπίτια μέσα σε δάση,να έχουν “φυτρώσει” σπίτια στις κοίτες ποταμών και ρεμάτων,ότι “έπρεπε να είχαν καθαρίσει τα ρέματα και τα ποτάμια”.
Ηδη απο σήμερα πολιτικοί δηλώνουν ότι “το θέμα είναι να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις και να μην επαναλαμβάνονται γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος”.
Οι ζημιές στις υποδομές της περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ.Αγοραστό είναι άνω των 100 εκατομ και ο ίδιος είπε ότι στο παρελθόν οι αποζημιώσεις έκαναν να δοθούν 1,5 χρόνο απο την καταστροφή.
Μικρότερες οι καταστροφές στις άλλες περιοχές.
Ολες οι αντιπολιτεύσεις καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις γιαυτά και υπόσχονται ότι “θα πρέπει να γίνει αυτό και αυτό και αυτό …και ότι αυτό θα κάνουν μόλις κυβερνήσουν…”
Και έτσι για δεκαετίες συνεχίζουμε…
Τα ρέματα και τα ποτάμια έχουν γίνει “οικισμοί” ή οικόπεδα.
Τα δάση,οι λόφοι και τα βουναλάκια κατα μήκος,ακόμα και της εθνικής οδού(!!!) με απύθμενο θράσος και συνεργασία πολιτικών έχουν γίνει… οικόπεδα με ελιές. Τα ρέματα που ήταν μεταξύ των δασών και πήγαιναν χωρίς πρόβλημα το νερό,όσο και αν ήταν, στη θάλασσα έχουν γίνει …δρόμοι!.Και δίπλα στους δρόμους-πρώην ρέματα έχουν αρχίσει να φυτρώνουν εξοχικά.Ηδη συγκροτούν σε ορισμένες περιπτώσεις “οικισμούς”.Αν ξανάχουμε φωτιές η “ιανούς” σε αυτές τις περιοχές θα δούμε εικόνες με σπίτια και αυτοκίνητα σε πρόβλημα και φωνές για την απουσία του κράτους.
Αυτού του κράτους που με την παρουσία του νομιμοποιεί τα εγκλήματα…
Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν καταστροφές και εκτός ρεμάτων ,ποταμών,δασών και σε καλλιέργειες.Αντίθετα.
Αλλά περιμένουμε να δούμε μια κρατική υπηρεσία να μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για τη νομιμότητα και τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί.
Δείτε τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν παντού απο το Μουζάκι,ως πειστήρια της καταστροφής απο τον “Ιανό”.
Οι οικοδομές και οι δημόσιοι δρόμοι(!!!) είναι ακριβώς πάνω στο κεντρικό ρέμα,το οποίο γίνεται και ποτάμι,ανάλογα με την εποχή.
Αν οι οικοδομές είχαν τις νόμιμες άδειες(δεν έχουμε καμία αντίθετη πληροφορία) είναι όλα οκ;
Οχι βέβαια.Διότι σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία,ο Δήμος,το Κράτος θα έπρεπε να έχει φτιάξει μεταξύ του ρέματος-ποταμού και των οικοδομών τεράστια τείχη, ώστε στην κρίσιμη στιγμή να μην συμβούν αυτά.
Δείτε στο εξωτερικό ανάλογα τείχη,όπου οι βροχές είναι και ηπιότερες και σφοδρότερες…

Σε αυτή την έπαλξη δεν θα προσθέσουμε κραυγές σαν κι αυτές που βγάζουν αθύρματα στα διάφορα κανάλια “για τον κοσμάκη που πνίγεται και τις περιουσίες που χάνονται” και μόλις περάσουν τρεις ημέρες περασμένα-ξεχασμένα…
Πότε ανακάλυψαν ,ποιοί ότι τα ρέματα στη Μάνδρα και στην Ανατολική Αττική είχαν χτιστεί;Ποιοί είναι διαχρονικά κατηγορούμενοι για τέτοια εγκλήματα και ποιές κατεδαφίσεις έχουν γίνει σε καιρούς ήρεμους;
Μελετήστε τις φωτογραφίες και ψάξτε τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί.Φαίνονται…

Αποκλείστηκε το χωριό Οξυά και οι κατοικοι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο ,εκτός όσων δεν θέλουν.
Ο κάμπος έγινε λίμνη.Ο πρωην Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας πήγε και μίλησε για μέτρα “ασπιρίνες”Θα πάει ο Ν.Χαρδαλιάς στην περιοχή και την Τρίτη στις 22 και ο πρωθυπουργός για να αναγγείλει εφάπαξ παροχές σε ατομικό,οικογενειακό και εμπορικό επίπεδοκλπ.
Σωστά όλα.
Μπορούν μια και όλα θα τα κάνουν σοβαρά να αναθέσουν σε μια τεχνική επιτροπή να κάνει μια έκθεση αν υπήρχαν αντιπλημμυρικά έργα σοβαρού επιπέδου,αν υπήρχαν παράνομες δράσεις σε βουνά και κάμπο με αποκλεισμό ροής των υδάτων;π.χ. κατασκευές ερηοστασίων σε πρώην έλη,κατασκευές αγρών σε πρώην λίμνες,κατασκευές οικισμών σε ανάλογα μέρη και όλα τα σχετικά;
Προφανώς όχι.Με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους θα τα βάλουν τώρα;

ένα 24ωρο μετά το ρεπορτάζ αυτό στη ΖΟΥΓΚΛΑ δημοισεύθηκε καταγγελία της Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πκαι μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Ζούμε μια πρωτόγνωρη καταστροφή, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η πόλις εάλω. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της. Δυστυχώς αμαχητί, χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία, χωρίς τις απαιτούμενες εκ των προτέρων ενέργειες αλλά και με ανεπαρκή εκ των υστέρων προσπάθεια.

Είναι πέραν πάσης φαντασίας για τις αρχές της Περιφέρειας και του Δήμου να μη γνωρίζουν ότι η Αχίλλειος πτέρνα της πόλης, όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι το ανάχωμα της τεχνικής τάφρου 3-2 ή Φαγάνα ή Γάβρας όπως είναι πιο γνωστή.

Η δικαιολογία για έντονη βροχόπτωση και αιφνιδιασμό από μόνη της δεν ευσταθεί. Θα ευσταθούσε εφόσον Περιφέρεια και Δήμος εξαντλούσαν την προσπάθειά τους και δεν αποδεικνυόταν αρκετή. Εφόσον εφάρμοζαν το σχεδιασμό τους και δεν αρκούσε. Τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φαινόμενα ξεπέρασαν τις δυνατότητες των αρχών και συνέβη το αναπόφευκτο. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι ως Καρδίτσα δε δώσαμε καν τη μάχη. Οι αρμόδιες αρχές δε σχεδίασαν απολύτως τίποτα, όπως εξάλλου παραδέχονται μιλώντας για αιφνιδιασμό. Μπορούσε να γίνει κάτι; Ασφαλώς.

Η βροχόπτωση έδειξε αρκετά νωρίς «τα δόντια της» στα ορεινά. Ακόμη και αν δεν υπήρχε αρχικό σχέδιο, έπρεπε να ληφθούν τα εξής άμεσα μέτρα:

α) Ενίσχυση του αναχώματος της τάφρου.

β) Παράλληλα με την ενίσχυση του αναχώματος, αποθήκευση αδρανών υλικών για προσθήκη ανάλογα με το ύψος νερού. Η δικαιολογία του Δημάρχου ότι δεν είχαμε αδρανή υλικά μόνο θλίψη προκαλεί. Δίπλα είναι το λατομείο, αλλά και πολύ κοντά χιλιάδες κυβικά αδρανή υλικά αποθηκευμένα.

γ) Σπάσιμο του αναχώματος από την αντίθετη πλευρά για εκτόνωση του νερού στα χωράφια κι όχι στην πόλη. Σημειώνεται ότι η ζημιά στον κάμπο θα ήταν ίδια, αφού είτε μέσω της πόλης είτε εκτός αυτής τα νερά πάλι τα χωράφια θα πλημμύριζαν.

Αντί αυτών των ενεργειών και της προσπάθειας να αξιοποιηθούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης που χειρίστηκαν αντίστοιχες καταστάσεις τη δεκαετία του ’90 με μεγαλύτερα ύψη βροχής, ακολούθησε μοιρολατρία και αναρτήσεις στα social media.

Προηγούμενη μέρα και προετοιμασία δεν υπήρξαν ποτέ. Η επόμενη μέρα σημαδεύτηκε επίσης από την απόλυτη απουσία τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου. Τη στιγμή που και οι δύο είναι ενισχυμένες με περίπου 200 επιπλέον άτομα 8μηνης απασχόλησης, κανείς δε βρέθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται…”
Η ΖΟΥΓΚΛΑ σημειώνει τίς λάβρες επιθέσεις μετά την τραγωδία της Μάνδρας κατά της τότε ηγεσίας και διατυπώνει ερωτήματα αν θα ισχύσουν και στην περίπτωση αυτή τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά…