Αρχική Ελλαδα ‘Ενοχοι ή βλάκες;Απίστευτη παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας: Ομαδική “αυτοκτονία” των δημοσκόπων χωρίς...

‘Ενοχοι ή βλάκες;Απίστευτη παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας: Ομαδική “αυτοκτονία” των δημοσκόπων χωρίς προηγούμενο στον πλανήτη!..Ούτε στη…Ζουαζιλάνδη!

914

 ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Οι δημοσκοπήσεις είναι τα λεγόμενα γκάλοπ.

Το όνομά τους το πήραν από τον Τζώρτζ Γκάλοπ,ο οποίος και τις έβαλε στη ζωή μας λίγο πριν και απο τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Ο ίδιος ο Γκάλοπ “αυτοκτόνησε” σχεδόν αμέσως αλλά…ξαναζωντάνεψε!

Ισως γιατί είχε “αυτοκτονήσει”λίγο!..

Η “αυτοκτονία” του έγινε στις εκλογές του 1948 όταν με τις δημοσκοπήσεις που έκανε ο ίδιος ως επικεφαλής της εταιρείας του είχε προβλέψει άνετη νίκη των Ρεπουμπλικάνων έναντι του πρωτοεμφανιζόμενου ως υποψήφιου των Δημοκρατικών Χάρρυ Τρούμαν.Νίκησε ο Τρούμαν και έμειναν στην ιστορία τα “αυτοκτονικά”πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής που βγήκαν στον αέρα με πρόεδρο τον αντίπαλο του Τρούμαν τον Ντιούι,χωρίς να περιμένουν την τελική καταμέτρηση τις πρωϊνές ώρες.

Η “αυτοκτονία” είχε όμως μια πολύ σοβαρή αιτία.

Ο Τρούμαν ήταν ως τότε(1945) αντιπρόεδρος και πήρε τη θέση του Φραγκλίνου Ρούζβελτ πατέρα της Γιάλτας,στον οποίο οφείλει η Ελλάδα το γεγονός ότι παρέμεινε στη δημοκρατική Δύση και δεν πέρασε την φοβερή δοκιμασία του ολοκληρωτικού σοβιετικού μπλοκ.

Ο Τρούμαν ήταν εντελώς εκτός εξουσίας απο τον Ρούζβελτ και είναι χαρακτηριστικό ότι όλος ο Λευκός Οίκος τον είχε αποκλεισμένο απο κάθε είδους πληροφορίες,ακόμα και για την κατασκευή της ατομικής βόμβας,την οποία ο ίδιος τελικά χρησιμοποίησε το 1945 και τερμάτισε με αυτόν τον δραματικό τρόπο τον β παγκόσμιο πόλεμο.

Ακριβώς γιαυτό στο Δημοκρατικό Κόμμα σημειώθηκε ανταρσία και κατέβηκες στις εκλογές και γιαυτό και ο Τρούμαν φαινόταν να είνα τελειωμένος στις εκλογές του 1948…

Ο «πατέρας» των δημοσκοπήσεων, o εθνικός στατιστικολόγος, Τζορτζ Γκάλοπ δεν άφηνε λοιπόν κανένα περιθώριο ελπίδας στον Τρούμαν, ως αυτός που είχε διεξαγάγει την τελευταία (κρυφή) δημοσκόπηση:

«Τελείωσε. Νικητής είναι ο Ντιούι!» ανακοίνωσε επίσημα.

Η εκτίμηση αυτή είχε καταγραφεί τόσο σε ανάλυση των New York Times, όσο και στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Life. Εν τέλει καταγράφηκε και στη συνείδηση του ίδιου του Τρούμαν. Ανήμερα των εκλογών ο εν ενεργεία πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει αποδεχτεί τη… μοίρα του, επικαλούμενος δημόσια μια έκθεση του NBC για τις εκλογές.

Ο Τρούμαν δεν είχε αγωνία για το αποτέλεσμα. Είχε πέσει για ύπνο βέβαιος για την ήττα του, όταν στις 4 τα ξημερώματα τον ξύπνησαν μέλη του επιτελείου του για να του ανακοινώσουν ότι είχε νικήσει! Λίγη ώρα αργότερα κυκλοφορούσε το μετεκλογικό φύλλο της «Chicago Daily Tribune», με τον απίθανο τίτλο «Dewey Defeats Truman» (Ο Ντιούϊ νίκησε τον Τρούμαν)! Τι είχε συμβεί; Μια απεργία σελιδοποιών είχε αναγκάσει την εφημερίδα να κλείσει την έκδοση της ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο και επιλογή της ήταν η μεταφορά της φράσης των δημοσκόπων σε έναν από τους πιο διάσημους τίτλους της ιστορίας.

Αρα υπήρξε μια δικαιολογία.Αλλά παρόλα αυτά το πρωτοσέλιδο της “αυτοκτονίας” του Γκάλοπ έγινε…άγαλμα για να την θυμίζει…

Βαρύ πλήγμα στον αναγεννηθέντα Γκάλοπ κατάφερε πρόσφατα και η Κύπρος.

Αντιγράφουμε απο δημοσιογραφικά κείμενα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο:

«Ένοχοι ή βλάκες» – Το μεγάλο φιάσκο των δημοσκοπήσεων στις κυπριακές εκλογές

Αστοχία, παρωδία ή όλεθρος. Μάλλον και τα τρια μαζί. Όσα δεν είδαν (ξανά) οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές της κυπριακής δημοκρατίας”
Αυτά έγραφαν ‘Ελληνες δημοσιογράφοι για τις πρόσφατες κυπριακές εκλογές,όπου οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν κατάφεραν να προβλέψουν την διαφορά.
Ομως ήταν ένα απλό πλήγμα γιατί τα ποσοστά που έδιναν είχαν μια σοβαρή μεν αλλά μικρή σχετικά απόκλιση και ως προς τους νικητές.
Στις 21 Μαϊου 2023 όμως τα “παιδιά” του  Γκάλοπ αυτοκτόνησαν μαζικά στην Ελλάδα με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως.
Στη χώρα μας υπήρξε χλευασμός σε εταιρεία δημοσκοπήσεων που έδινε δειλά στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη επτά(7)μονάδες διαφορά.
Ακόμα και στο EUROACTIV έδιναν μια διαφορά απο το 30 ως το 34% και για τους δυο και μάλιστα χωρίς να προβλέπουν καν και νικητή.
Πάντως την τελευταία εβδομάδα δημοσκοπήσεις έδιναν στη Νέα Δημοκρατία μέχρι 6,5 μονάδες υπερ της Νέας Δημοκρατίας και αυτές οι προβλέψεις προκάλεσαν …ντελίριο ενθουσιασμού στη Νέα Δημοκρατία και σκεπτικισμό στο ΣΥΡΙΖΑ που πάντως έλεγε ότι πάει για πρωτιά και αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι “τρολάρισμα” απο την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Διαφορά σε …”ντάμπλ σκορ” και μάλιστα με διαφορά 20,5 μονάδων δεν είχε προβλέψει κανείς.Ούτε την προσέγγισε στο…μισό δηλαδή σε διαφορά 10 μονάδων.
Τόσο έξω στις δημοσκοπήσεις ΔΕΝ έχουν πέσει ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ εταιρείες δημοσκοπήσεων και αυτή την πρωτιά την έχει πια παγκόσμια η Ελλάδα…
Για καλό;Για κακό;
Θα καταφανεί λίαν προσεχώς και μάλιστα πρώτη δοκιμασία των “παιδιών” του Γκάλοπ”να αναστηθούν θα είναι στις 25 Ιουνίου 2023 στις νέες εκλογές που θα γίνουν.
Η κινούμενη άμμος θα παραμείνει για τις εταιρείες και τα Κόμματα;
Η δοκιμασία περισσότερο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει άμεσα τι θα κάνει ο ίδιος καθώς επικράτησαν στις εκλογές “δικά” του στελέχη και όχι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης,η οποία έμεινε εκτός Βουλής στον μέγιστο βαθμό.
Ποιά στάση θα επιλέξει λοιπόν;Ήπια;Αγριότερη;
Από την επόμενη ημέρα η συζήτηση γίνεται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακάμψει σε σοβαρότερα νούμερα ή το ΠΑΣΟΚ του Ν.Ανδρουλάκη θα τον πλησιάσει κι άλλο και θα τον ξεπεράσει.
Καθόλου μα καθόλου απίθανο.Η αλαζονεία του 3% του ΣΥΡΙΖΑ με όρους του 2010 είχε κυριαρχήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.Πίστεψε ότι χρειαζόταν ένα τελευταίο χτύπημα στις αρχές και αξίες του Έλληνα,όπως αυτές “καταγράφονται”στην ταυτότητά του και θα ήταν αρκετό για μια χωρίς προηγούμενο ανατροπή στην Ευρώπη.
Το γεγονός ότι έμειναν εκτός Βουλής ακριβώς στελέχη που πρωτοστατούσαν σε αυτή την προσπάθεια πως θα εκληφθεί;
Τις προσεχείς ημέρες θα φανεί και οι εκπλήξεις ως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και αμέσως μετά θα είναι μεγάλες…
Υ.Γ 1.Οπως γράφουμε σε άλλες στήλες το ελληνικο ποδόσφαιρο είναι το πιο αναξιόπιστο στον δυτικό δημοκρατικό κόσμο.Υπο εποτεία και επιτροπεία με γήπεδα τόσο άδεια που δεν πάνε ούτε οι συγγενείς των παικτών από αηδία και φόβο για τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο.
Απο χθές η Ελλάδα έχει και τις πιο αναξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο πολύ-πολύ κουμπωμένος ελληνικός λαός…Εχει τους απόλυτα βάσιμους λόγους του να τρομάζει στη χώρα με τον πιο διεφθαρμένη κρατική,πολιτική,επιχειρηματική,δημοσιογραφική σκηνή… 
Υ.Γ.2 Μην διαφεύγει τις προσοχής ότι η δημοσιογραφική σκηνή τροφοδοτεί την πολιτική σκηνή και τούμπαλιν.Επειδή έχουμε αστέρια στη δημοσιοηγραφική σκηνή;Μα τα ελληνικά ΜΜΕ είναι τα πιο αναξιόπιστα στον δυτικό κόσμο,όπως ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ οι αστείες και ανύπαρκτες κυκλοφορίες,θεαματικότητες,ακροαματικότητες κλπ
Τις κυκλοφορίες των εντύπων τις ΚΡΥΒΟΥΝ.Τι θεαματικότητες,ακροαματικότητες τις….χαϊδεύουν αρκετά για να δείξουν…μπόϊ!!!