Αρχική Αθλητικα Σοκ,κλάμα,δέος και θαύμα Ανάστασης στο Γιούρο με τον Δανό ‘Ερικσεν!..”Πέθανε και επανήλθε”!!!

Σοκ,κλάμα,δέος και θαύμα Ανάστασης στο Γιούρο με τον Δανό ‘Ερικσεν!..”Πέθανε και επανήλθε”!!!

903

Σοκ,κλάμα,δέος και σε λίγα λεπτά “θαύμα” και …ανείπωτη χαρά σε παγκόσμια μετάδοση,στην έναρξη του ΓΙΟΥΡΟ.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Ιντερ και το “10” το καλό της εθνικής Δανίας Κρίστιαν Ερικσεν κατέρρευσε στο γήπεδο,στον εναρκτήριο αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία.Η μπάλλα ήταν στα πόδια του,την έδωσε και έπεσε μπρούμυτα.Συμπαίκτης του αμέσως προσπάθησε να του ανοίξει το στόμα και η κάμερα “έπιασε”τον Ερικσεν να είναι αναίσθητος με τα μάτια του ανοιχτά…

Σε λιγότερο απο 30 δευτερόλεπτα γιατροί ήταν πάνω του και τότε η υφήλιος  θαύμασε …πολιτισμό.

Οι παίκτες της Εθνικής Δανίας,αν και δεν είχαν καμία σχετική εμπειρία στο παρελθόν έκαναν γύρω του,αυτόματα και ψύχραιμα, έναν κύκλο,ώστε να μην πιάνουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές το πρόπσωπο και το σώμα του Ερικσεν,την ώρα που οι γιατροί του έκαναν ανάνηψη και προσπαθούσαν να δώσουν οξυγόνο στον εγκέφαλο ,ώστε να μην περάσει το κρίσιμο 4λεπτο.

Δυο συμπάικτες του κράτησαν μακριά την συζυγο του Ερικσεν που ήταν στο γήπεδο,χωρίς τα δυο μικρά παιδιά τους.

Επι 30 λεπτά η υφήλιος παρακολουθούσε τη μάχη στο χορτάρι για να τον κρατήσουν στη ζωή.Με υποδειγματικό τρόπο και τείχος απο συμπαίκτες που κρατούσνα ένα παραβάν ο Ερικσεν κάτω απο χειροκρότήματα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια και με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Γεννημένος στις 14 Φεβρουαρίου 1992,την χρονιά που η Δανία έπαιρνε το μοναδικό της Γιούρο,έγινε αρχηγός της και άκων “πρωταγωνιστής” στις δραματικές σκηνές που έκοψαν την ανάσα.

Στο γηπεδο Δανοί και Φινλανδοί(έπαιζε και ο πρώην του ΠΑΟ Ρόμπιν Λούντ) είχαν υποδειγματικά διακριτική συμπεριφορά και αρκετή ώρα μετά την μεταφορά του Ερικσεν στο νοσοκομείο.

Η αγωνία και το κλάμα σταμάτησαν όταν πολύ γρήγορα τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν μια φωτογραφία με τον μαχητή Ερικσεν να έχει ανοιχτά τα μάτια του,ανασηκωμένο το κεφάλι και το χέρι του ανασηκωμένο στο πρόσωπο!!!

Στην Ελλάδα το ΓΙΟΥΡΟ μεταδίδεται από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Μας προξένησε φοβερή και αλγεινή εντύπωση ότι το κανάλι σε χρόνο ρεκόρ έβγαλε στον αέρα έναν γιατρό ιδιωτικού νοσοκομείου(YΓΕΙΑ) και μιλούσε για το θέμα επι πολύ ώρα,αλλά  με τον τρόπο που μιλούσε ,εμείς οι άσχετοι σχηματίσαμε την εντύπωση ότι δεν έχει σωτηρία ο παίκτης.Μένουμε με τη σκέψη αν δεοντολογικά ήταν σωστή η παρέμβασή ενός καρδιολόγου ιδιωτικού νοσοκομείου και όχι η παρέμβαση ενός καθηγητή ή διευθυντή αρμόδιου τμήματος κρατικού πανεπιστημίου.

Η προφανής απάντηση είναι ότι είναι ιδιωτικό κανάλι και λειτουργεί με σκοπό το κέρδος του και όχι τις γνώμες άλλων…

Μας έμεινε με σαφήνεια μόνο το “ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε” του γιατρού προς το κανάλι και σκεφτήκαμε πόσο άλλαξαν τα πράγματα.

Στο παρελθόν είχαμε εργαστεί εκεί,κάναμε μια φοβερή επιτυχία από την οποία ο μακαρίτης γλίτωσε…εκατοντάδες εκατομ δραχμές και όχι μόνο ευχαριστώ δεν ακούσαμε ,αλλά είδαμε την πόρτα της…εξόδου μετά λίγο καιρό ,την ώρα που ερευνούσαμε το φοβερό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και την εμετική απο πλευράς ποιότητας  εκπομπή που έκανε στο κανάλι η αδελφή της δικαστίνας που έκανε την έρευνα και μας μάθαινε πως “σπινιάρει η γάτα στο γιαούρτι”!!!

Αργότερα έβγαλε γιατρό ποδοσφαιρικής ομάδας που είναι του χώρου και με εμπειρίες και περιέγραψε περιστατικά του παρελθόντος,αλλά πια τα διεθνή ΜΜΕ είχαν μεταδώσει τις χαρμόσυνες ειδήσεις για την σωτηρία του παίκτη.Οχι μόνο είχε τις αισθήσεις του,αλλα επικοινώνησε και με τον πατέρα του και τους δικούς του ανθρώπους και με συμπαίκτες του!!!

Θετική όμως ήταν η στιγμή που το κανάλι έβγαλε τον αθλητίατρο καρδιολόγο Πάνο Σταματόπουλο, πρώην Διευθυντή του ιατρικού τομέα του Ολυμπιακού Σταδίου, ο οποίος είχε αφήσει άφωνη την υφήλιο όταν “εκοψε” απότομα τη μπάλλα στον Ντάρκο Κοβάσεβιτς με φοβερή προληπτική ιατρική επιτυχία.Μίλησε για την αξία του προληπτικού ελέγχου,ιδιαίτερα

Μετά 1,5 ώρα  οι παίκτες των δυο ομάδων βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο υπό τα χειροκροτήματα των θεατών που είχαν ενημερωθεί ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας,αφού όλα  πήγαν κατά την ευχή όλων…

 

Στις φωτογραφίες πάνω ο άτυχος Μικλος Φεχέρ της Μπενφίκα και κάτω ο επίσης άτυχος Φοέ της Εθνικής Καμερούν.Πέθαναν μέσα στο γήπεδο,παρά τις προσπάθειες των γιατρών….

ΤΕΝΙΣ

Η Τσέχα Κρεϊτσίκοβα δεν κέρδισε τυχαία τη Μαρία Σάκκαρη στο Ρολάν Γκαρός και προφανώς είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία.την επομένη έπαιξε ημιτελικό στο διπλό γυναικών και προκρίθηκε στον τελικό.Μετά 24 ώρες έπαιξε στον τελικό γυναικών και κέρδισε 2-1 με άνεση την Ρωσίδα Παβλιτσένκοβα.Και αύριο πριν τον τελικό του Τσιτσιπά με τον Τζόκοβιτς παίζει στον τελικό του διπλού γυναικών.Τέσσερις (ημι) και τελικούς σε 4 ημέρες!!!

 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ

Κατά τη γνώμη μας το καλύτερο άρθρο που γράφτηκε αμέσως για το τρομερό συμβάν είναι του Θέμη Καίσαρη sport24:

“Τίποτα δεν μπορεί από εδώ και πέρα να ξεπεράσει την τραγική ομορφιά του τείχους των Δανών γύρω από τον Έρικσεν. Καμία μονομαχία για την μπάλα δεν πρόκειται να αποδειχθεί κρισιμότερη από τη μάχη που δόθηκε για να κρατήσει τον 29χρονο στη ζωή.

Το Euro 2020 τελείωσε χθες. Και τώρα μπορούμε να παρακολούθησουμε τη συνέχειά του. Με Νο1 στόχο, να μη συμβεί τίποτα που να ξεπεράσει όσα έγιναν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα στο Parken Stadium στον 3ο αγώνα του τουρνουά. Γιατί αν ζήσουμε κάτι πιο έντονο, μπορεί να μην έχει καλό τέλος.

Είκοσι δύο παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90’, λέει το κλισέ για το ποδόσφαιρο, και το ίδιο κάνουν εκατομμύρια θεατές. Όταν κανείς δεν ξέρει που είναι η μπάλα, όταν κανείς δεν την κυνηγάει, ούτε την κοιτάει, τότε κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί.

Κάτι τραγικό, ανήκουστο, κάτι που δεν θες να δεις να συμβαίνει, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου απ’αυτό. Γιατί ελπίζεις, γιατί δεν μπορεί, θα έρθει ένα καλό σημάδι, δεν μπορεί να συμβεί αυτό που δεν θες να δεις, δεν μπορεί, όχι, θα συμβεί αυτό που εύχεσαι, αυτό για το οποίο προσεύχεσαι.

Μέσα σ’αυτήν τη τραγωδία υψώθηκε ένα τείχος. Το πιο όμορφο τείχος που έχουμε δει ποτέ στο ποδόσφαιρο. Οι Δανοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το σώμα του Έρικσεν και τους ανθρώπους που πάλευαν για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Πρώτα δεν αντέχεις να βλέπεις, μετά δεν αντέχεις να μη βλέπεις

Κάποιοι γυρισμένοι πλάτη στην τραγωδία, κάποιοι με πρόσωπο προς αυτήν, κάποιοι να στρέφουν το κεφάλι ανά 10-20 δευτερόλεπτα. Πρώτα δεν αντέχεις να βλέπεις, μετά δεν αντέχεις να μη βλέπεις κι ο κύκλος αρχίζει από την αρχή.

Δεν αντέχεις να βλέπεις, δεν αντέχεις να μη βλέπεις, αλλά δεν φεύγεις. Μένεις εκεί, γύρω από τον πεσμένο συμπαίκτη. Τείχος. Συμπαράστασης και προστασίας.

Δεν θα υπήρχαν πλάνα, αλλά ήθελαν να στείλουν το μήνυμα

Όλοι μας συμπεράναμε ότι η πρώτη αυθόρμητη σκέψη ήταν η προστασία του Έρικσεν από τις κάμερες και τους φακούς. Η αλήθεια είναι δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε στην τηλεοπτική μετάδοση πλάνα από τη μάχη που έδιναν οι γιατροί.

Δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια ακόμα και σε περιπτώσεις όπως ένας επικίνδυνος τραυματισμός στο κεφάλι. Πρόσφατα, τον Μάρτιο, ο Κόαντι της Γουλβς χτύπησε άθελά του με το γόνατο στο κεφάλι τον Πατρίσιο, τον τερματοφύλακα της ομάδας του.

Ο Πορτογάλος έμεινε κάτω αρκετή ώρα, πριν φύγει με φορείο και προστασία στον αυχένα. Δεν είδαμε ποτέ ριπλέι της σύγκρουσης, ούτε πλάνο από το σημείο όπου δεχόταν τις πρώτες βοήθειες.

Δεν θα περνούσαν στον αέρα πλάνα από τη μάχη που δινόταν πίσω από το τείχος. Όμως οι συμπαίκτες του Έρικσεν το σχημάτισαν ούτως ή άλλως. Γιατί ήθελαν να στείλουν το μήνυμα σε όλους και γιατί κανείς τους δεν ήθελε να βρίσκεται μακριά από εκεί που δινόταν η μάχη, άσχετα αν δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό για να την κερδίσουν.

Ήταν κι εκείνοι, όπως όλοι μας, ανήμποροι θεατές. Με καθήκον όμως να βρίσκονται εκεί, γύρω από τον συμπαίκτη τους, γύρω από τους μοναδικούς που μπορούσαν να κάνουν κάτι, τους γιατρούς.

Έφυγαν μόνο για τη γυναίκα του

Έφυγαν από το πεδίο της μάχης μόνο όταν διαπίστωσαν ότι η παρουσία τους ήταν αναγκαία αλλού. Όταν ο Σμάιχελ και ο Κιάερ άφησαν για λίγο το τείχος για να πάνε στη γυναίκα του Έρικσεν.

Η σύζυγος του Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας  με τη Φινλανδία για το Euro 2020
Η σύζυγος του Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro 2020 © 2021 STUART FRANKLIN/ASSOCIATED PRESS

Παρουσιάστηκε μπροστά τους κι άλλος ένας άνθρωπος που έπρεπε να προστατεύσουν και το έκαναν κι αυτό. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και, απίστευτο, με την ίδια ψυχραιμία.

Η σκέψη πως δεν θα τα καταφέρει

Η μάχη, όμως, συνεχιζόταν, χωρίς την καλή εξέλιξη που περίμεναν εκατομμύρια άνθρωποι. Σ’αυτόν τον ωκεανό της αγωνίας υποθέτω πως κάθε ένας τηλεθεατής σκέφτηκε, έστω και για μια στιγμή, πως παρακολουθεί κάτι μάταιο. Πως ο Έρικσεν δεν θα τα καταφέρει.

Μ’έναν τρόπο η ψυχραιμία των συμπαικτών του δυνάμωσε κι άλλο το συναίσθημα της ματαιότητας. Αποδείχθηκε αργότερα ότι, όταν βάδιζαν δίπλα στο φορείο που έβγαζε τον Έρικσεν από τον αγωνιστικό χώρο, ήξεραν πως ο συμπαίκτης του έχει τις αισθήσεις του.

Το μεγαλύτερο γκολ

Αποδείχθηκε, το διαπιστώσαμε όταν άρχισε να κυκλοφορεί παντού η φωτογραφία της ελπίδας, το μεγαλύτερο γκολ του φετινού Euro, ο Έρικσεν να έχει τις αισθήσεις του, ελαφρά ανασηκωμένος στο φορείο.

Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020 (12 Ιουνίου 2020)
Με τη βοήθεια φορείου ο Κρίστιαν Έρικσεν οδηγείται εκτός γηπέδου μετά από την κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία για την πρεμιέρα του Euro 2020 (12 Ιουνίου 2020) @2021 FRIEDEMANN VOGELO/ASSOCIATION IMAGES

Κι όμως. Ήταν τέτοια η προσήλωση των Δανών σε αυτό που συνέβαινε μέσα στο τείχος, ήταν τέτοιο το αίσθημα της ευθύνης προς τον συμπαίκτη, που ούτε ένας εξ αυτών δεν σκέφτηκε να στείλει ένα μήνυμα προς τους έξω.

Δεν έδειξαν τίποτα, γιατί ο κόσμος είχε σβήσει γι’αυτούς

Ένα νεύμα, μια χειρονομία, μια έκφραση, κάτι που να δείξει στα εκατομμύρια του κόσμου πως η μάχη δεν χάθηκε, πως μπορούν πλέον να κλάψουν από χαρά, ο Έρικσεν ζει. Τίποτα.

Οι Δανοί δεν έκαναν τίποτα, πολύ απλά γιατί το “έξω” δεν υπήρχε γι’αυτούς. Όλη τους η ύπαρξη ήταν στραμμένη προς τα μέσα. Δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις κερκίδες, δεν υπήρχαν κάμερες, δεν υπήρχαν εκατομμύρια μάτια στις οθόνες των τηλεοράσεων και των κινητών.

Ο κόσμος είχε σβήσει, υπήρχε μόνο ο Έρικσεν και η γυναίκα του. Δεν είχαν μυαλό γιατί τίποτε άλλο, ούτε καν για να δείξουν με έναν τρόπο ότι τα πράγματα είναι καλά. Το καθήκον τους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ήταν να είναι δίπλα στη μάχη, κυριολεκτικοί σωματοφύλακες.

Πήραμε απ’αλλού, από τη φωτογραφία, το μήνυμα της ελπίδας. Και λίγο αργότερα, τη διαβεβαίωση από το tweet της UEFA πως ο Έρικσεν είναι σε σταθερή κατάσταση, έχοντας τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο.

Χωρίς αγωνία

Το πιο ωραίο και κρίσιμο γκολ του φετινού Euro ήταν γεγονός. Τέλος καλό, όλα καλά, ας δούμε τώρα τη συνέχεια.

Χωρίς αγωνία για ένα αποτέλεσμα ή μια διαδικασία πέναλτι. Την εξαντλήσαμε όλη το απόγευμα της 2ης ημέρας όταν αγωνιούσαμε για τη ζωή ενός παίκτη.”

ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Δηλώσεις έκανε και ο γιατρός της Εθνικής Δανίας,ο οποίος επανέφερε  τον Ερικσεν στη ζωή.

Είπε καθαρά ότι ο 29χρονος ποδοσφαιριστής ενώ στην αρχή είχε αναπνοή και χαμηλό σφυγμό στη συνέχεια έσβησε.Δηλαδή πέθανε για λίγο και επανήλθε!

Είπε ότι έγκαιρα βρέθηκαν δίπλα του και τον επανέφεραν με τις τεχνητές αναπνοές,κάτι που φαίνεται ελάχιστα στις κάμερες  καθώς τινάζεται το σώμα του ποδοσφαιριστή απο τις ηλεκτρικές “μαλάξεις”.

Ηδη άρχισαν συζητήσεις για το αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει ,όπως πρώτος εξ όλων του ευχήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.