Αρχική Δικαιοσυνη Επιτέλους!Δικαστικοί κεραυνοί και φυλακή για την διαρκή λεηλασία του Γηροκομείου Αθηνών.

Επιτέλους!Δικαστικοί κεραυνοί και φυλακή για την διαρκή λεηλασία του Γηροκομείου Αθηνών.

1859

 

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Η λεηλασία του Γηροκομείου Αθηνών είναι ένα διαρκές έγκλημα και τα πολυτελή ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια λίαν επωνύμων απο χρόνια είναι η μια πλευρά της διαπλοκής,η οποία εμπόδιζε και εμποδίζει πραγματική κάθαρση.

Οι πρώτες αποκαλύψεις είχαν γινει όταν η αλήστου δημοσιογραφικής  μνήμης  Αρέα-Αρέα έκανε ακόμα εκπομπή στο ΜΕΓΚΑ το Τσάνελε και μας είχε καλέσει.

Μας είχε καλέσει εξ ανάγκης γιατί ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος  στα δικά του ΜΜΕ,ο Κώστας Βαξεβάνης στα δικά του και εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις σε εκείνα που εργαζόμαστε τότε κάναμε έρευνες και ρεπορτάζ και τα δημοσιεύαμε και σε έντυπα και απο ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Εμας μας είχε καλέσει το ΜΕΓΚΑ το Τσάνελε, (το οποίο σπανίως μας καλούσε λόγω του χαμηλού για το επίπεδό του επίπεδό μας…), γιατί είχαμε κάνει μεταξύ των ρεπορτάζ και μια αναφορά στον Εισαγγελέα για την λεηλασία και για…ιατρικά πειράματα….

Τότε καταγγελίες έκανε δημοσίως και ιδιωτικά μια ομάδα που ήταν εργαζόμενοι,όπως Παπαχρήστου-Κατσαρού,στελέχη διοίκησης ,όπως οι Ασπα Ζαϊμη ,Νασος Τζεμπελίκος κ.α και μαζί τους ο αρχιμανδρίτης Προκόπης Μπούμπας,κατευθείαν του τότε Αρχιεπισκόπου.

Στην πορεία τα πράγματα και τα πρόσωπα άλλαξαν στο ποιός υποστηρίζει ποιόν και τι υποστηρίζει.

Οι δικαστικές έρευνες έστησαν ένα πρώτο εδώλιο με τον Αρχιμανδρίτη κατηγορούμενο γιατί ανέλαβε τη Διοίκηση,αλλα εκείνοι που τον στήριξαν στράφηκαν οι πλείστοι εναντίον του με το επιχείρημα πως ενώ κατήγγειλε τους προηγούμενους για φαγοπότι,όταν τον έκαναν πρόεδρο αυτά που κατήγγειλε τα έκανε ο ίδιος.Φαγοπότι κατήγγειλε,έγινε πρόεδρος και για φαγοπότι τον κατήγγειλαν και εκείνοι που τον έκαναν πρόεδρο.

Σε εκείνη την πρώτη δίκη εκ των δημοσιογράφων κάλεσαν μάρτυρα την αφεντιά μας μόνο…οχι προφανώς γαιτί οι άλλοι θα ήταν απρόθυμοι,αλλά γιατί η Δικαιοσύνη έβλεπε αυτά που ήθελε.Καταθέσαμε εμείς,εξοργίστηκε ο αρχιμανδρίτης,υπερασπιστές δικηγόρους είχε,το Γηροκομείο πολιτιή αγωγή ΔΕΝ είχε.Οι εξυγιαντές του Γηροκομείου προφανώς ήθελαν να πάει το ακόντιο μέχρι εκεί που τους βόλευε και ΔΕΝ διόρισαν πολιτική αγωγή.

Αποτέλεσμα: Αθώοι όλοι και εμείς μείναμε με την απειλή ότι είμαστε συκοφάντες γιατί όλα έγιναν σωστά στο Γηροκομείο.

Την γλιτώσαμε την αγωγή που μας “υποσχέθηκαν” διότι εν τω μεταξύ η Δικαιοσύνη έκανε νέες έρευνες και είχε συντάξει νέα κατηγορητήρια,ουσιαστικά για την ίδια λεηλασία,αλλά χωρίς τα ιατρικά πειράματα,τα οποία απλά…χάθηκαν!!!

(Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι λέει γιαυτά,που θεωρήσαμε και εξόχως σοβαρά, η κ.Ασπα Ζαίμη σήμερα…)

Με το νέο κατηγορητήριο νέα εδώλια για τον Αρχιμανδρίτη και 2 μέλη της διοίκησής του.

Αυτή τη φορά το Γηροκομείο έκανε το στοιχειώδες. Εδωσε εντολή στη Νομική του Υπηρεσία να παραστεί στη δίκη εναντίον της Διοίκησης και μάλιστα η Νομική Υπηρεσία του Γηροκομείου κατέθεσε στο Δικαστήριο και εγγράφως ολόκληρη την αγόρευση με τη θέση της νομικής Υπηρεσίας,δηλαδή του Γηροκομείου ,ώστε να υπάρχει για το μέλλον.

Μαρτυρες κατηγορίας πολλοί ,αλλά και αυτή τη φορά σκανδαλωδώς δεν κλήθηκε κανένας δημοσιογράφος και είναι πολλοί και πάλι που κάνουν ρεπορτάζ.Εκτός από την αφεντιά μας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στα ΜΜΕ του,ο Κώστας Βαξεβάνης στα δικά του,η Εφημερίδα των Συντακτών κλπ

Αυτές οι καταθέσεις είναι κρίσιμες γιατι τηρούνται πρακτικά,έστω και όχι μαγνητοφωνημένα.

Και οι μάρτυρες(και οι δημοσιογράφοι) μπορούν να μιλήσουν για την έρευνά τους,ποιόν συνάντησαν τις τους είπε,τι τους πρότεινε(πχ στην αφεντιά μας )ποιά στοιχεία βρήκαν,ποιοί ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και ποιοί ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ(π.χ Κοντομηνάς) και ποιοί ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ(και του Μέγκα του Τσάνελε…)έχουν ακίνητα ή ενδιαφέρονται για τα υπερπολυτελή ακίνητα του Γηροκομείου.

Π.χ ποιός κατέθεσε ενόρκως αν πήγε ο Κοντομηνάς στο Γηροκομείο και τι ήθελε;

Ποιός κατέθεσε ποιοί επώνυμοι έχουν νοικιάσει και σε ποιές τιμές ακίνητα του Γηροκομείου απο το παρελθόν και γιατί και ΣΗΜΕΡΑ  αγνοείται ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αριθμός των ακινήτων του;

Εκ των μαρτύρων κατηγορίας ανιδιοτελής τις έχει υποβάλλει αιτήσεις για να νοικιάσει τρία(3) ακίνητα στην πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας,μια ανάσα απο το Προεδρικό Μέγαρο!!!

Ιδού το ρεπορτάζ από την ΖΟΥΓΚΛΑ μετά την σημερινή ανακοίνωση της καταδίκης του Αρχιμανδρίτη και των δυο συγκατηγορουμένων του,ενώ ρεπορτάζ εκτενές έχει και στο DOCUMENTO του Κώστα Βαξεβάνη:

ΖΟΥΓΚΛΑ:

 

“Αυλαία» έπεσε στη δίκη του πρώην προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών Ν. Μπούμπα και των δύο πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Α. Διονυσόπουλου και Ε. Γρινιεζάκη, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας να τους κηρύσσει ενόχους για κακοδιαχείριση, μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δύο ετών.

Ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου, ιερέας Προκόπιος Μπούμπας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησε και δεν δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής. Έτσι, σε βάρος του εκδίδεται ένταλμα σύλληψης και αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ένοχοι κρίθηκαν για τα ίδια αδικήματα οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του. Στον πρώην γραμματέα του Ιδρύματος, Αντώνη Διονυσόπουλο, επιβλήθηκε ποινή 13 ετών και 2 ετών και στον σύμβουλο-ταμία Εμμανουήλ Γρινιεζάκη ποινή 9 ετών και δύο μηνών. Η ποινή τους έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα μείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.

Πρόκειται για απόφαση που αποτελεί ηχηρή δικαίωση για την εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, καθώς είναι αυτή που είχε αναδείξει το θέμα της κακοδιαχείρισης με συνεχή ρεπορτάζ ήδη από το 2009.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, και ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

«Ένας ιερέας διδάσκει υπακοή, μετάνοια, συμμόρφωση στους κανόνες και ταπεινοφροσύνη με τη συμπεριφορά του και κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκουμε στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του αρχιμανδρίτη Ν. Μπούμπα» είχε υπογραμμίσει η εισαγγελέας της Έδρας, Ελένη Βασιλειάδου, προτείνοντας την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, εμφανιζόμενη βέβαιη για ένα σχέδιο κατασπατάλησης των πόρων του Γηροκομείου, το οποίο προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ και οδήγησε στη χρεοκοπία ένα από τα πλουσιότερα ιδρύματα στη χώρα μας.

«Είχαν προαποφασίσει και συνεννοηθεί να μη γίνει καμία εκμετάλλευση των ακινήτων του Ιδρύματος» τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισημαίνοντας πως για χρόνια γινόταν «πάρτι» στο Γηροκομείο, όπου υπήρχε προσωποκεντρική εξουσία από τον Ν. Μπούμπα. «Είχε την πρόθεση να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του» είπε η εισαγγελική λειτουργός, προσθέτοντας πως «μέσα από την οικογενειοκρατία και τις προσλήψεις των συγγενικών προσώπων εξυπηρετούσε προσωπικά του συμφέροντα και εξασφάλιζε την απρόσκοπτη διοίκησή του».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η εγκατάλειψη των ακινήτων ήταν συνειδητή επιλογή του Ν. Μπούμπα, καθώς δεν υπήρξε καμία οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησής τους τη στιγμή μάλιστα που επρόκειτο για τον βασικό πόρο εισροής εισοδήματος στο σωματείο. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Ν. Μπούμπας, αν και είχε υποβάλει σωρεία μηνύσεων και αναφορών ώστε να κατοχυρώσει «την εξουσία του», δεν κυνήγησε ποτέ νομικά την «προάσπιση των συμφερόντων και για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων».

Όπως είπε, οι μισθώσεις γίνονταν για να εξυπηρετήσουν προσωπικές γνωριμίες του Ν. Μπούμπα ή τυχαία, όταν δηλαδή ορισμένοι λάμβαναν γνώση από κάποιους εντός του ιδρύματος ή εκτός (π.χ. θυρωροί, γείτονες).

Επισήμανε επίσης πως:

·από τα 700 περίπου ακίνητα ούτε τα μισά δεν ήταν μισθωμένα,

·τα ακίνητα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί είχαν εγκαταλειφθεί και κανείς δεν μεριμνούσε για τη συντήρησή τους, ακόμα και γι’ αυτά που χρειάζονταν μόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ,

·ο ίδιος ο Μπούμπας διέμενε σε διαμέρισμα της ΕΕΑ δωρεάν και επιβάρυνε το Γηροκομείο με τα έξοδά του.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στα βοηθήματα που δόθηκαν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τη στιγμή που οι υπάλληλοι «δεν είχαν να φάνε».

Η ανάδειξη του θέματος από τη Ζούγκλα

Η υπόθεση «Γηροκομείο Αθηνών» είναι ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που είχε αποκαλυφθεί από την εκπομπή Ζούγκλα, η οποία είχε αναδείξει όλες τις πτυχές της αρπαγής και της σπατάλης του Γηροκομείου Αθηνών που έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο εν μέσω εορτών δεκάδες γέροντες.

Καταγγελίες που αναδείχθηκαν από τη δημοσιογραφική εκπομπή είναι χαρακτηριστικές για τα έργα και τις ημέρες του πρώην επικεφαλής αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Σκανδαλώδεις μισθοί σε συγγενείς που προσέλαβε στο γηροκομείο, αναφορές εργαζομένων που μιλούσαν για μασάζ σε κυρίες εφοπλιστών και μια σειρά οικονομικών και νομικών ελέγχων που έδειχναν σημεία και τέρατα…”

Μεταξύ άλλων και στο DOCUMENTONEWS του Κώστα Βαξεβάνη το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρει:

“…Η απόφαση καταπέλτης κατά του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη ή «παπά των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούσαν στο Γηροκομείο, αλλά και των δυο μελών, στενών συνεργατών του, ολοκληρώνει έναν αγώνα πάρα πολλών χρόνων στο Γηροκομείο.

Έτσι, εκτός της κάθαρσης που επέρχεται σ’ ένα χιλιοταλαιπωρημένο Γηροκομείο, δικαιώνεται και η βασικότερη μάρτυρας της υπόθεσης την οποία καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά των κατηγορουμένων προσπάθησε να απαξιώσει.

Πρόκειται για την Πολυξένη Πραστάκου, πρώην σύμβουλο Ταμίας της Ε.Ε.Α., και βασικότερη μάρτυρα του σκανδάλου καθώς μέσα από δικές της ενέργειες και επίσημες αναφορές στις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυετούς κακοδιαχείρισης στο ίδρυμα. Στον αγώνα της συνέδραμαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι αλλά και λίγα μέλη του Γηροκομείου.

Η απόφαση κόλαφος επιβεβαιώνει και τις δεκάδες αποκαλύψεις του koutipandoras.gr, του Documento και του documentonews.gr για το «φαγοπότι» στο Γηροκομείο επί διοίκησης Μπούμπα. Ένα σκάνδαλο του οποίου του κουβάρι ξετυλίξαμε με πάρα πολλά αποκλειστικά τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια.

Θυμίζουμε πως και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Ε. Βασιλειάδου ήταν καταπέλτης. Κατακεραύνωσε τα πεπραγμένα του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη τα οποία έφεραν στο τραγικό σημείο που βρίσκεται ακόμη και σήμερα το Γηροκομείο.

Προκάλεσαν μεταξύ άλλων ζημιά εκατομμυρίων ευρώ δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα με χρέη σε δημόσιο, εργαζομένους και ιδιώτες. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει επίσης πως η ζημία στην περιουσία του Γηροκομείου ήταν εν γνώσει και των τριών τους ενώ είχε επισημάνει πως υπήρχε σχέδιο για την κατασπατάλησή της. Όπως είπε, όλες οι ενέργειές τους συνιστούν απιστία.

Πρόεδρος τους Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων διετέλεσε ηΧριστίνα Τζίμα και εφέτες τα μέλη Αμαλία Βασιλοπούλου και Σουλτάνα Κρυστάλλη…”

Οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν προφανώς τις εφέσεις τους.Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό επιβάλλεται η εισαγγελία να φροντίσει να ριχτεί άπλετο φως καλώντας και δημοσιογράφους απο αυτά τα ΜΜΕ,οι οποίοι προφανώς γνωρίζουν πολύ περισσότερα και “σφαιρικότερα” αφού έκαναν πολυετείς έρευνες και χωρίς να δεσμεύονται απο “φιλίες και παρέες”…

Αν χρειαστεί ας ασκήσει και η Εισαγγελία έφεση