ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Εντυπωσιακή αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ την ώρα που βρίσκεται στο αποκορύφωμα η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στην Τουρκία την Πέμπτη θα γίνει ιστορικής σημασίας συνάντηση μεταξύ των υπουργών εξωτεριών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για διπλωματική λύση.Οι αγορές προεξοφλούν εύρεση λύσης διπλωμαιτκά και στοπ στην αιματοχυσία.Εμπειροι αναλυτές και βραβευμένοι ερευνητές παγκοσμίου βεληνεκούς όπως ο Τόμας Φρίντμαν προεξοφλούν συνέχιση του πολέμου και φυγή του Πούτιν προς τα εμπρός στο Κίεβο των τάνκς και όχι όπισθεν για την Ρωσία.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ με ιστορική “εργασία Σαββάτου” μεσολαβεί μεταξύ του Πούτιν και του εβραϊκής καταγωγής προέδρου Ζελένσκι. Δεν έγινε τυχαία.
Οπως τυχαία δεν στόλισε αεροπλάνο με κλαδί ελιάς ο πρόεδρος του Ισραήλ κ.Χέρτζογκ για επίσκεψη στην Τουρκία και δηλώσεις σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας.
Ποιές επιπτώσεις θα έχουν αυτά στην Ελλάδα;
Το καλό σενάριο είναι ότι μπορούν να έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις και συνεργασία όλων των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κακό σενάριο είναι να κάνει λάθος υπολογισμούς των διεθνών συσχετισμών για τα επόμενα χρόνια η… Ελληνική πλευρά.
Διαβάστε τις δηλώσεις του Ερντογάν και του προέδρου του Ισραήλ και ο …νοών νοείτω:
Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν είναι τα εξής:
«Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη καθώς και για τις χώρες μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Παρά την επιδημία, ο όγκος των συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά 36 τοις εκατό. Πιστεύω ότι θα αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Έχουμε σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιστήμη, η προηγμένη τεχνολογία, η γεωργία, η υγεία και η αμυντική βιομηχανία.