ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είτε είναι απλά,είτε είναι σύνθετα.Μια έκρηξη είτε είναι θόρυβος κούφιος ,είτε είναι διαλυτική των γύρω βόμβα.
Ετσι μοιάζουν δυο υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.
‘Ασχετες μεταξύ τους ,αλλά με χρονική συγκυρία δίνουν μια άλλη εικόνα στη Δικαιοσύνη και στις σχέσεις της με την πολιτική εξουσία από την οποία πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη.Να μην τολμά πολιτικός να σηκώσει τηλέφωνο και να καλέσει δικαστή όσο υπηρετεί σε μια δικαστική θέση επειδή είναι απλά πολιτικός και θεωρεί ότι έχει θέση εξουσίας έναντι του δικαστή.
Αντι αυτών έχουμε επίσημο αλισβερίσι πολιτικής και Δικαιοσύνης μέσω προσχηματικών θέσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.Θεωρητικά είναι “τεχνοκρατική λειτουργία”.Πρακτικά έχει εξελιχθεί σε κατά καιρούς διεφθαρμένη σχέση.
Ετσι για ένα διάστημα, παλαιότερα, δικαστές μας έλεγαν και το έλεγαν σε πολλούς ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέση ο “ταμίας”.Επίσημα ήταν απλός σύμβουλος.Ανεπίσημα ρύθμιζε υποθέσεις με ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ για να μην λερώνει τα χέρια η εξουσία ένθεν και ένθεν…
Η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει πια γίνει ανέκδοτο.Και απομένει ως ουσιαστικό κριτήριο η προσωπική εντιμότητα των δικαστικών λειτουργών.Και αυτή αποδεικνύεται μόνο με δύο τρόπους:
Με τις αποφάσεις που βγάζει και με την οικονομική κατάσταση του ίδιου του(της)συζύγου και των παιδιών.Αυτή η οικονομιή κατάσταση σχετίζεται και με τα χρήματα-ακίνητα που διαθέτει η οικογένεια εν ευρεία και όχι σε στενή έννοια και με τις θέσεις που έχουν συγγενείς.
Ο Αλέξης Κούγιας κάποτε είχε μιλήσει για στρό δικαστών κοντά σε μεγαλοεπιχειρηματίες.Τον κυνήγησαν άρχισαν να λέει ΟΝΟΜΑΤΑ και ο τότε Αρειος Πάγος έκλεισε άρον-άρον την έρευνα που είχε αρχίσει για το ποιοί δικαστές σχετίζονται με ποιούς επιχειρηματίες κλπ
Η Βασιλική Θάνου πέρασε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης κυριολεκτικά αλώβητη.Και οι αποφάσεις της και η οικονομική της κατάσταση μαρτυρούν προσωπική,δικαστική εντιμότητα.
Την παρακολουθούμε- ερευνούμε σχολαστικά γύρω στα 35-40 χρόνια.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφασή της που να άνοιξε πόρτα και κερκόπορτα σε συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας ,του υγιούς Ανταγωνισμού στην οικονομική ζωή κλπ κλπ
Την κατηγόρησαν γιατί τόλμησε να δεχθεί να συμβουλεύει τον πρωθυπουργό νομικά μετά την συνταξιοδότησή της.
Χωρίς να παρουσιάζουν ούτε μια τόση δα συμβουλή της που να άνοιξε τέτοια πόρτα.Χωρίς να έχει εκτεθεί σε πολιτικούς σχηματισμούς ,χωρίς να έχει σχέση με το κυβερνών τότε κόμμα.
Ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε την τύχη να γίνει η πρώτη γυναίκα(υπηρεσιακή)πρωθυπουργός.
Το άρθρο που έγραψε για την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας,πρώην ανώτατη δικαστίνα είναι μια βόμβα.
Και η εξουσία προσποιείται ότι δεν άκουσε.Για να μην υποχρεωθεί σε συγκρίσεις.Μεταξύ της κ.Θάνου που επέκρινε ως Αντιπολίτευση και της κ.Σακελλαροπούλου που επέλεξε ως κυβέρνηση.Για να μην υποχρεωθεί να κάνει κάτι ενόψει της βόμβας.
Το άρθρο της κατακεραυνώνει την απόφαση με την οποία το Συμβούλιο Επικρατείας άνοιξε όχι κερκόπορτα,αλλά κατέστησε ξέφραγα αμπέλια μεγάλων συμφερόντων τα ιερά για τους κοινωνικούς σκοπούς του δάση.
Είτε πει κανείς την απόφαση αυτή νομικά τρισάθλια,είτε την πει άστοχη,είτε όπως αλλιώς το αποτέλεσμα μετράει.Και είναι αυτό που θέλουν τα συμφέροντα.Να μεταβληθεί η χρήση της γης όταν τα δάση καούν.Το “απαξ δάσος για πάντα δάσος” να πάει στο καλάθι.Η απόφαση αυτή “εξηγεί”την απίστευτη διαφθορά πολιτικών ,επιχειρηματιών και δημοσιογράφων να πολεμούν επι δεκαετίες την δημιουργία Κτηματολογίου,το οποίο θα ορίσει ποιά είναι δάση και δημόσιες εκτάσεις.
Υποτίθεται ότι θα μπουν εκεί στα πρώην δάση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αν πάρετε τους εθνικούς οδικούς άξονες φωτογραφήστε τις βουνοκορφές των πρώην δασών.Θα δείτε…ελιές!Σε πρώην πυκνά δάση.Και δίπλα…ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Ιδιαίτερα εκει κοντά στο Θεολόγο μετά το 120ο χιλιόμετρο…Στην Εθνική προς Πάτρα,προς Τρίπολη,προς Γιάννενα παντού…
Η απόφαση της κ.Σακελλαροπούλου(εισηγήτρια) και του διορισμένου στην Αρχή Προστασίας κλπ κ.Μενουδάκου είναι του 2012…Τα αποτελέσματά της περιγράφονται σε ένα ρεπορτάζ ως εξής σε πρόσφατο ρεπορτάζ :
“…Όλες οι τραγωδίες έχουν πάνω από μία διαστάσεις. Κάποια από τα σπίτια που απειλήθηκαν ή δεν κατάφεραν, τελικά, να γλυτώσουν από τις αδηφάγες γλώσσες της πυρκαγιάς και βρίσκονταν μέσα στα δάση όφειλαν την ύπαρξή τους σε ένα καλά στημένο μηχανισμό καταπατήσεων. Είναι μέρος μιας πραγματικότητας την οποία ενίοτε ξεχνάμε.
- Ελπίζοντας ότι κάθε είδους τέτοια «παραθυράκια» έχουν κλείσει ερμητικά και ότι στις καμένες δασικές εκτάσεις θα επανεμφανιστεί μόνο δάσος, η στήλη θυμήθηκε όσα αποκαλυπτικά καταγράφονται σε ένα αρκετά παλαιότερο-του 2007- πόρισμα του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Το πόρισμα αφορά την καταπάτηση έκτασης 14 στρεμμάτων σε δημόσιο δάσος από δύο άτομα στη Σταμάτα Αττικής. Πρόκειται για μία «απλή» υπόθεση καταπάτησης κηρυγμένης ως αναδασωτέας έκτασης που περιήλθε σε γνώση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από καταγγελία το μακρινό 2005. Δύο άτομα με συγγενική μεταξύ τους σχέση προσπάθησαν να θεμελιώσουν δικαιώματα κυριότητας και νομής σε δημόσιο δάσος στη Σταμάτα, σύμφωνα με την καταγγελία στο ΣΕΕΔΔ. Έτσι, εκχέρσωσαν και περιέφραξαν δασική έκταση, η οποία είχε κηρυχθεί αναδασωτέα μετά από δύο παλαιότερες πυρκαγιές και κατασκεύασαν αυθαίρετες κατοικίες.
Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι αρμόδιες αρχές, με πρώτο το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου φαίνεται ότι έκαναν τα στραβά μάτια. Για την ακρίβεια, το δασονομείο Αγίου Στεφάνου, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, δεν εντόπισε, ως όφειλε (βάσει του άρθρου 26 παρ.13 & 14 του Π.Δ 1213/81), τις δασικές παραβάσεις, και συνέταξε μηνύσεις με μεγάλη καθυστέρηση. Όταν δηλαδή, η συγκεκριμένη δασική έκταση είχε ήδη εκχερσωθεί, είχε πραγματοποιηθεί εκσκαφή και διαμόρφωση με σκαπτικό μηχάνημα, περίφραξη και είχε ανεγερθεί οικοδομή. Οι επιθεωρητές είχαν τότε υπολογίσει ότι το δασονομείο είχε διαβιβάσει τις δύο μηνύσεις προς το Δασαρχείο Πεντέλης με καθυστέρηση δύο χρόνων και δύο μηνών τουλάχιστον. Και αυτές είχαν διαβιβαστεί χωρίς έκθεση αυτοψίας (που προσδιορίζει τον χρόνο της παράβασης) και τοπογραφικό διάγραμμα. Τελικά, το δασονομείο απέστειλε τα δύο έγγραφα σε μεταγενέστερο διάστημα μαζί με την πρόταση διοικητικών μέτρων, αλλά είχε, ήδη, χαθεί πολύτιμος χρόνος: η Εισαγγελία είχε στα χέρια της τον φάκελο της υπόθεσης ύστερα από 28 μήνες από τη σύνταξη της μήνυσης. Εν τέλει, και όταν διαπιστώθηκε ότι τα κτίσματα είναι αυθαίρετα και επιδόθηκαν οι προσκλήσεις κατεδάφισης στους καταπατητές, κατεδάφιση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο λόγος; Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής δεν διέθετε τις απαιτούμενες πιστώσεις…”