Αρχική Αθλητικα Μουρίνιο: Πρώτος ακόμα-η Σάκαρη αποκλείστηκε!

Μουρίνιο: Πρώτος ακόμα-η Σάκαρη αποκλείστηκε!

580

 

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έγινε πρώτος και στην Ευρώπη και στην ιστορία μιας άλλης μεγάλης ομάδας,της Ρόμα με την νίκη στον τελικό του Ουέφα κόνφερενς στα Τίρανα.Ηταν και η πρώτη διοργάνωση-δοκιμασία για την ευρωπαΊκή πορεία της Αλβανίας.αντιμετώπισε προβλήματα απο τις συγκρούσεις ξένων οπαδών και υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις πριν την έναρξη του τελικού ,ο οποίος κρίθηκε με γκολ του Ζανιόλο ενώ η ολλανδική Φέγενορντ έχασε μεγάλες ευκαιρίες να ισοφαρίσει.

Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία των «τζιαλορόσι».Ο Μουρίνιο,ο «Special One» με αυτό το τρόπαιο έγινε ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων που έχει κατακτήσει τέσσερις διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τίτλους: Το Champions League (2004 Πόρτο, 2010 Ίντερ), το Κύπελλο UEFA (2003, Πόρτο), το Europa League (2017, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και το Europa Conference League (2022, Ρόμα)

Οπως σημειώνει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:

Γεννήθηκε το 1963 στο Σετουμπάλ της Πορτογαλίας. Προτού ασχοληθεί με την προπονητική είχε μια σύντομη ποδοσφαιρική καριέρα με τις φανέλες της Μπελενένσες και της Ρίο Άβε, πρωτού κρεμάσει τα παπούτσια του, αγωνιζόμενος κυρίως σε ερασιτεχνικούς συλλόγους.

Έπειτα, ξεκίνησε την καριέρα του ως μεταφραστής του Άγγλου προπονητή Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην Πόρτο και στη Μπαρτσελόνα. Όταν ο Ρόμπσον έφυγε από τη Μπαρτσελόνα, ο Μουρίνιο έμεινε για ακόμα τρία χρόνια ως βοηθός του Ολλανδού προπονητή Λουίς Βαν Γκάαλ, ενώ προπονούσε τη Μπαρτσελόνα Β. Έχει κατακτήσει δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (το 2004 με την Πόρτο και το 2010 με την Ίντερ). Επίσης, κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2003), έχει πάρει Πρωτάθλημα και Κύπελλο σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία) και έχει κατακτήσει και ένα Europa League (2017).

Είναι ανάμεσα στους πέντε προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες: οι άλλοι τέσσερις είναι ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983), ο Ότμαρ Χίτζφελντ (Μπορούσια Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν Μονάχου 2001), ο Γιουπ Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης 1998, Μπάγερν Μονάχου 2013) και ο Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν 2003 και 2007, Ρεάλ Μαδρίτης 2014).

Το 2010, η FIFA του απένειμε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας στην κατηγορία Καλύτερος Προπονητής.

Μετά την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ με τη Ρόμα το 2022, έγινε ο μοναδικός προπονητής που έχει οδηγήσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες στην κατάκτηση τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων! (Πόρτο, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόμα). Παράλληλα, έγινε ο πρώτος προπονητής με 5/5 νίκες σε ευρωπαϊκούς τελικούς και ο 3ος προπονητής με τρόπαια σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τους Ούντο Λάτεκ και Τζιοβάνι Τραπατόνι.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΣΑΚΑΡΗ

Η Σάκαρη δεν απέδωσε το τένις που είχε αποδώσει πέρσι στο Ρολάν Γκαρός και αποκλείστηκε νωρίς στο δεύτερο πιο φημισμένο τουρνουά τένις στον κόσμο.

Πέρσι είχε φτάσει στις “4”…

Ο αποκλεισμός ήρθε απί την Τσέχα Μούχοβα με τροπο βασανιστικό αφού έχασε και τα δυο σετ με 7-6 και μέχρι το τέλος πάλευε την ανατροπή…