ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Διαβάστε με προσοχή το μικρό κείμενο που αολουθεί στα εισαγωγικά:
“…στη διεθνή βιβλιογραφία( Acemoglu/Robinson,”Why Nations Fail”,2012) ο όρος “αποτυχημένο κράτος”(failed state)αποδίδεται σε ένα δημόσιο σύστημα το οποίο,έχοντας απολέσει το μονοπώλιο της εξουσίας στην επικράτειά του,αδυνατεί να επιβάλει την ενιαία τήρηση της νομιμότητας και να εγγυηθεί θεμελιώδη αγαθά στους πολ.ίτες του.Η έμπρακτη αμφισβήτηση απο κέντρα,τα οποία ανατγαωνίζονται τον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας του,το εκθέτει σε τέσσερα αλληλοτροφοδοτούμενα προβλήματα:εγκληματικότητα,διαφθορά,καφκική γραφειοκρατεία και αναποτελεσματική δικαιοσύνη.
Η παραπάνω περιγραφή δεν ισχύει μόνο για ομιχλώδεις κρατικές οντότητες του τρίτου ή του τέταρτου κόσμου που ελέγχονται απο πολεμάρχους και παραστρατιωτικά καρτέλ ναρκωτικών.Χαρακτηρίζει την Ελλάδα του 2024 εκείνη που (νομίζει ότι) ισορροπεί ανάμεσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό παράδειγμα και την άγρια όψη του μικονιάτικου επιχειρείν…
…Τα παραβατικά ηθη της Μυκόνου δεν καλλιεργούνται εν κρυπτώ.Εκτίθενται στο φως και στη δημοσιότητα,εάν δεν την επιζητούν κιόλας.Η εγκληματική Μύκονος δεν είναι λούμπεν,όπως ένα νταραβέρι λαθρεμπόρων κάπου στην Αττική ή το ιδιότυπο καθεστώς των Εξαρχείων.Διεκδικεί το ρόλο ενός οικονομικού,κοινωνικού,αξιακού προτύπου.Αποτελεί παρα-κράτος με την πλήρη έννοια του όρου:μια ευθεία αντιπρόταση στις δημόσιες δομές,την οποία όσοι κατοικούν η εργάζονται στο νησί εξαναγκάζονται να σέβονται περισσότερο απο το επίσημο κράτος…”
Είναι αυτό το κείμενο το μεγαλύτερο μέρος ενός άρθρου με τίτλο “ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” του καθηγητή του ΚΡΑΤΙΚΟΥ μας Πανεπιστημίου Γιώργου Δελλή.Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Αθήνας.
Στη φωτογραφία εικονίζεται σε εκδήλωση με τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αθανασίου,ο οποίος στη συνέχεια μπήκε στην πολιτική και έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Συσχετίστε τα αξιώματα και την αναφορά του καθηγητή στη Δικαιοσύνη και στη γραφειοκρατία και στο ιδιαίτερο κράτος της Μυκόνου.
Αυτό το άρθρο του καθηγητή της Νομικής δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2024.
Πέρασαν 15 ημέρες και φαίνεται πως η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα του καθηγητή και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Προφανώς για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και τα πολλά “σούπα-μούπες” το ελληνικό κράτος δεν εμφανίστηκε στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ.Ούτε το ίδιο το νομικό πρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ παρίσταται στη δίκη που γίνεται με 4 άτομα στο εδώλιο,τα οποία κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και κατ επέκεταση το Δημόσιο.
Ετσι-προφανώς- θα εξοικονομηθεί χρόνος και η δίκη θα τελειώσει νωρίτερα.Επίσης δεν θα κατηγορηθεί το ελληνικό κράτος ότι ξοδεύει χρήματα σε δίκες που τραβάνε και τραβάνε σε μάκρος και απασχολούν δικαστές,γραμματείς,ξοδεύουν ρεύμα,απασχολούν αστυνομικούς,δικηγόρους του ΝΣΚ, στις δίκες και ζημιώνουν την Αστυνομία και την ασφάλεια του πολίτη με στέρηση αστυνομικών από τα πεζοδρόμια και τους χώρους αντιμετώπισης εγκλημάτων.
Στη δίκη αυτή εμφανίστηκε σήμερα-παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες-και παρέμεινε στην αίθουσα του Δικαστηρίου μέχρι περίπου το μεσημέρι και αυτοπροσώπως ο Υπουργός Υγείας κ.Γεωργιάδης με τους τρεις αστυνομικούς της προσωπικής φρουράς του.
Προφανώς ήθελε να παρακολουθήσει τη δίκη και να εξάγει ο ίδιος συμπεράσματα για τον τρόπο διεξαγωγής της,για πρόσωπα που κατηγορούνται και σχετίζονταν με το γραφείο του.
Ιδιαίτερα αυτό είναι πιθανό μετά την καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας κ.Σπύρου Παππά.
Η παρουσία του Υπουργού υγείας,ως θεατή-ακροατή σε δίκη που σχετίζεται και με το χώρο της υγείας(τον πιο διεφθαρμένο κατά τον Κώστα Καραμανλή) στέλνει-κατ αποτέλεσμα-και μήνυμα,το οποίο σε συνδυασμό με την απουσία δικηγόρων του Δημοσίου(Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) βεβαιώνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί παντού,παρακολουθεί όλες τις σοβαρές υποθέσεις και δεν ανέχεται γραφειοκρατίες και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης,όπως γράφει ο κρατικός καθηγητής του Πανεπιστημίου μας.
Να σημειωθεί ότι το Νομικό Συμβούλιο του κράτους παρίσταται σε πάρα πολλές δίκες με τρόπο που προκαλεί …θαυμασμό.
Ετσι π.χ. παρέστη σε δίκη εναντίον του πάμφτωχου εφοριακού Θ.Κορ.,ο οποίος κατηγορήθηκε απο σωρεία αστυνομικών(8 στον αριθμό…) που παρέστησαν στη δίκη ότι ζήτησε 10 χιλιάδες ευρώ για να μη βεβαιώσει αυτά που…βεβαίωσε!Και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών.Δηλαδή χιλιάρικο που θα έπαιρνε και δεν πήρε και ένα έτος.Και τον έψαξαν και επι μήνες παντού και δεν του βρήκαν ευρώ.
Κατά σύμπτωση ο πάφτωχος αυτός εφοριακός είχε συντάξει τα καταδικαστικά πορίσματα για το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Μητρόπολη Αττικής και απο αυτές τις υποθέσεις θα μπορούσε να γίνει(όπως του προτάθηκε)πλούσιος.Και δεν έγινε.Και βρήκε το μπελά του για υπόθεση,στην οποία κατηγορήθηκε ότι ζήτησε 10 χιλιάρικα για να μην κάνει το καθήκον του,το οποίο όμως έκανε!
Το Δημόσιο(ΝΣΚ)δεν έφυγε λεπτό απο τη δίκη αυτή,στην οποία ο εφοριακός κατήγγειλε εσωτερική σκευωρία και σκόπιμες παραλείψεις(π.χ.παρακολούθηση τηλεφώνων κλπ) και σε γραπτό ερώτημα μας ποιός αποφασίζει,με ποιά κριτήρια σε ποιές δίκες παρίσταται η όχι το Δημόσιο ακόμα περιμένουμε απάντηση…
Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Υγείας,ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία στη Μύκονο με τον κορυφαίο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη έδειξε ότι το κράτος οταν θέλει μπορεί να είναι παντού.